Letselschade in het verkeer  

Een verkeersongeluk met letsel komt altijd onverwacht en kan ingrijpende gevolgen hebben. Of het nu gaat om een botsing met een andere auto, een fietsongeval of een aanrijding als voetganger. De gevolgen kunnen ernstig zijn.  

Als je letselschade hebt opgelopen door een verkeersongeval, heb je waarschijnlijk recht op schadevergoeding voor de geleden schade. Als letselschadeadvocaat helpen wij je graag om jouw recht te halen.  

Wat is letselschade in het verkeer? 

Letselschade in het verkeer verwijst naar lichamelijke of psychische schade die iemand oploopt als gevolg van een verkeersongeval. Dit kan gaan om letsel door een auto-ongeluk, een botsing met een fietser, een val door een slecht wegdek of zelfs door een aanrijding als een voetganger. Onder omstandigheden is er ook een recht op schadevergoeding bij eenzijdige verkeersongevallen.  

Wat te doen na een verkeersongeval? 

Na een verkeersongeval is het belangrijk om de juiste stappen te ondernemen. Allereerst om de juiste medische zorg te regelen. Maar daarna ook om gegevens uit te wisselen. In een juridische procedure is ‘gelijk hebben’ niet genoeg. Je moet jouw gelijk ook kunnen afdwingen bij een verzekeringsmaatschappij of, wanneer dit noodzakelijk is, bij de rechter. Dit zorgt ervoor dat je jouw kans vergroot om een eerlijke schadevergoeding te ontvangen. Het is daarom verstandig om:  

  • Gezamenlijk met de veroorzaker een aanrijdingsformulier in te vullen. Hebben beide partijen geen schadeformulier bij zich of bent u het oneens met de andere partij, dan is er reden om de politie te bellen. De politie kan u helpen bij de afhandeling door (neutraal) de gegevens op te schrijven.  
  • Foto’s te maken van de situatie, bij voorkeur zo snel mogelijk na het ongeval. 
  • Contactgegevens van getuigen op te schrijven.

Als je bent aangereden door een onbekend gebleven motor of autobestuurder, dan heb je mogelijk recht op een schadevergoeding van het Waarborgfonds Motorverkeer. 

Neem na een ongeluk contact op met een letselschadeadvocaat. Een advocaat die gespecialiseerd is in letselschade kan jou helpen met het claimen van een schadevergoeding en het begeleiden van het juridische proces.  

Bij welke verkeersongevallen heb ik recht op schadevergoeding?  

In het algemeen zijn er twee situaties waarbij je recht kunt hebben op schadevergoeding.  

Ten eerste als een andere partij aansprakelijk is. Een partij kan aansprakelijk zijn vanwege een gemaakte verkeersfout of omdat de wet dat voorschrijft. Zo bestaat voor een fietser of voetganger al snel een recht op schadevergoeding als bij het ongeval een gemotoriseerd voertuig was betrokken.  

Ten tweede als er een aparte verzekering is afgesloten. Denk aan een schadeverzekering voor inzittenden of een verzekering die een werkgever voor personeel (bijvoorbeeld maaltijdbezorgers of koeriers) heeft afgesloten. Als er een schadeverzekering is afgesloten, dan is het minder van belang wie schuldig is aan het ongeval. Als u inzittende bent van een auto, maar geen bestuurder, dan heeft u bijna altijd recht op vergoeding van letselschade.  

Aansprakelijkheid kan aan de orde zijn als:  

  • Een voetganger of fietser wordt aangereden door een gemotoriseerd voertuig.
  • De tegenpartij een verkeersfout heeft gemaakt, bijvoorbeeld het negeren van voorrangsregels of ander gevaarlijk verkeersgedrag.  

Als er geen schuldige tegenpartij is of als het gaat om een eenzijdig ongeval, dan kan er ook een recht bestaan op schadevergoeding. Bijvoorbeeld als er een inzittendenverzekering (SVI) is afgesloten of wanneer u aan het werk was tijdens het verkeersongeval. Denk aan postbezorgers, koeriers, maaltijdbezorgers of andere beroepen waar tijdens werktijd gebruik wordt gemaakt van het verkeer. De werkgever moet hiervoor een verzekering afsluiten. Zo’n verzekering kan heten: WEGAS-verzekering, WEGAM-verzekering of werknemersschadeverzekering.  

De rol van een letselschadeadvocaat 

Een letselschadeadvocaat is gespecialiseerd in het verkrijgen van een schadevergoeding na een verkeersongeval. De advocaat kan je helpen met: 

  • Het vaststellen van de aansprakelijkheid. Wie is er verantwoordelijk voor het ongeval?
  • Het vinden van de juiste betalende verzekeringsmaatschappij. 
  • Het verzamelen van bewijs en medische documenten.
  • Het onderhandelen met verzekeringsmaatschappijen om een passende schadevergoeding te krijgen.
  • Het voeren van juridische procedures, indien nodig, om uw rechten te beschermen.

Waarom kiezen voor een letselschadeadvocaat? 

Het claimen van letselschade kan complex zijn, vooral als er sprake is van langdurige of blijvende schade. Een ervaren letselschadeadvocaat weet hoe hij de juiste stappen moet ondernemen en kan je helpen bij het verkrijgen van de best mogelijke schadevergoeding. 

Onze advocaten hebben jarenlange ervaring in het recht van letselschade en zijn goed thuis in de specifieke regels en wetten rondom verkeersongevallen. Wij begrijpen de impact die een ongeval op uw leven kan hebben, en wij staan naast jou om ervoor te zorgen dat jouw rechten worden beschermd. 

Hulp nodig?  

Als een verzekeraar of aansprakelijke partij jouw schade moet vergoeden, dan geldt dat ook voor de advocaatkosten. Onze hulp is dan voor jou kosteloos. Neem contact met ons op. Nu contact leggen kan door te bellen naar 050-2110836, een e-mail te sturen naar info@vyvre.nl of via het invullen van onderstaand contactformulier. Dit kan ook ’s avonds of in het weekend. Zo snel mogelijk neemt een advocaat contact met je op over het vervolg en de mogelijkheden. 

Contact