Uitrit en voorrang


Voorrangsfouten worden in het verkeer veel gemaakt. De regel ‘rechts heeft voorrang’ is een bekende voorrangsregel, maar zeker niet de enige. Een minder bekende voorrangsregel is die van de uitrit. Moet je bij het in- of uitrijden van een uitrit voorrang geven of krijgen? Hieronder leggen wij dat uit.

Verkeersregels in Nederland


In Nederland zijn de verkeersregels vastgelegd in het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990). Zo bepaalt artikel 15 lid 1 van het RVV dat je voorrang moet geven aan de bestuurders die voor jou vanaf rechts komen. Het RVV is gemakkelijk via internet te raadplegen. Het is dus aan te raden om deze verkeersregels eens door te nemen.

Uitrit en voorrang

Het in- of uitrijden van een uitrit is een zogenaamde ‘bijzondere manoeuvre’. De bijzondere manoeuvre staat in artikel 54 van het RVV. In dit artikel staat dat bestuurders die een bijzondere manoeuvre verrichten het overige verkeer voor moeten laten gaan.
Bij het in- of uitrijden van een uitrit moet je het overige verkeer dus voor laten gaan. Let op: onder ‘verkeer’ wordt ook verstaan ‘voetgangers’.

Andere voorbeelden van bijzondere manoeuvres worden ook genoemd in het RVV. Dit zijn onder andere het wegrijden, achteruitrijden, keren en het wisselen van rijstrook.


Onze tip

Let altijd goed op het overige verkeer als je een uitrit in- of uitrijdt. Geef het overige verkeer altijd voorrang, ook als je denkt dat je er nog wel even voor kan.
Mocht je zelf geen voorrang hebben gekregen. En is daar een ongeval door ontstaan. Dan moet de ander jouw schade betalen.

Maar ook als je zelf geen voorrang hebt gegeven, zijn er vaak wel mogelijkheden.
Bijvoorbeeld als je rijdt in een auto, waarop een svi verzekering is afgesloten.

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met één van onze collega’s.

Letselschade advocaat Marcel Schreijer

Contact

LSA Letselschade Advocaten