Letselschade tijdens werk: recht op schadevergoeding 

Een ongeluk tijdens je werk komt altijd onverwacht en kan ingrijpende gevolgen hebben. Of het nu gaat om een ongeval op de werkvloer of wanneer je voor je werk onderweg bent: de gevolgen kunnen ernstig zijn.  

Daarom staat in de wet dat een werknemer recht heeft op schadevergoeding voor ongevallen die op het werk plaatsvinden. Als letselschadeadvocaat helpen wij je graag om jouw recht te halen. 

Wat is letselschade tijdens werk? 

Letselschade door werk ontstaat wanneer je lichamelijk letsel of psychische klachten oploopt tijdens jouw werk. Het kan bijvoorbeeld gaan om een val van hoogte, het tillen van zware voorwerpen, een verkeersongeval tijdens werktijd, een ongeluk met machines of het inademen van schadelijke stoffen. Wanneer jouw letsel verband houdt met jouw werk, heb je in principe recht op schadevergoeding. 

Veelvoorkomende oorzaken van letselschade op de werkvloer 

Letsel op het werk kan verschillende oorzaken hebben. Enkele veelvoorkomende oorzaken van letselschade op de werkvloer zijn: 

  • Onveilige werkomstandigheden: gebrek aan veiligheidsmaatregelen, onvoldoende verlichting of gevaarlijke machines kunnen leiden tot ongelukken. 
  • Fysieke overbelasting: het tillen van zware objecten zonder de juiste techniek of hulpmiddelen kan leiden tot blessures aan de rug, nek of gewrichten. 
  • Verkeerd gebruik van machines: werken met zware machines zonder de juiste training of voorzorgsmaatregelen kan leiden tot ernstige verwondingen. 
  • Aanrijding met werkmaterieel, zoals een heftruck of hoogwerker.  
  • Psychosociale arbeidsbelasting: werkgerelateerde stress, pesterijen of burn-out kunnen leiden tot psychische letselschade. 
  • Verkeerde of geen instructies bij het uitvoeren van een taak.  
  • Een fout van een collega of andere hulppersoon. 
  • Agressie op het werk: bijvoorbeeld wanneer je als zorgverlener of hulpverlener bent mishandeld door een patiënt of een cliënt. In veel gevallen is hiervoor een aparte verzekering afgesloten. 
  • Verkeersongelukken tijdens werkuren: ongevallen die plaatsvinden tijdens woon-werkverkeer of tijdens het uitvoeren van werkgerelateerde taken, kunnen eveneens letselschade veroorzaken.

Wat te doen bij letselschade tijdens werk? 

Wanneer je letselschade oploopt tijdens werk, is het belangrijk om direct actie te ondernemen.  

  • Meld het ongeval bij jouw werkgever en vraag de werkgever om dit vast te leggen in een rapport, ongevallenformulier of registratie. Je moet in een letselschadezaak bewijzen dat er een ongeval met letsel heeft plaatsgevonden.  
  • Verzamel bewijs: maak foto’s van de situatie waar het ongeval heeft plaatsgevonden en noteer gegevens van getuigen. 
  • Neem contact op met een letselschadeadvocaat: een letselschadeadvocaat kan jou begeleiden in het claimproces, de aansprakelijkheid vaststellen en jou helpen om een eerlijke schadevergoeding te verkrijgen. 

Moet mijn werkgever de schade zelf betalen?  

In veel gevallen hoeft jouw werkgever jouw schade niet zelf te betalen. Bijna alle werkgevers in Nederland hebben een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Er kan ook een andere (verplichte of onverplichte) verzekering zijn afgesloten door de werkgever waarin is vastgelegd dat een werknemer recht heeft op vergoeding van letselschade op het werk. Dit geldt bijvoorbeeld bij letsel in het verkeer of letsel in beroepen met agressie, bijvoorbeeld in de zorg. 

Recht op schadevergoeding bij letselschade op de werkvloer 

Wanneer je letselschade oploopt door een arbeidsongeluk heb je mogelijk recht op een schadevergoeding. Deze schadevergoeding kan bestaan uit verschillende onderdelen, zoals: 

  • Medische kosten: alle kosten die gepaard gaan met de behandeling van jouw letsel, zoals ziekenhuisopname, medicijnen, fysiotherapie, enz. Denk hierbij ook aan het eigen risico van de zorgverzekering.  
  • Schade door verlies van inkomsten: als jouw letsel ervoor zorgt dat je tijdelijk of permanent niet kunt werken, heb je recht op schadevergoeding voor het gemiste inkomen. Dat heet verlies van verdienvermogen.  
  • Smartengeld: je kunt recht hebben op een vergoeding voor de pijn en het lijden die het letsel heeft veroorzaakt. 
  • Hulp van derden: als je hulp nodig heeft van anderen om dagelijkse taken uit te voeren, kun je een schadevergoeding krijgen voor de kosten hiervan. Bijvoorbeeld als familieleden tijd besteden aan het huishouden of als zij jou vervoeren naar ziekenhuisafspraken. 
  • Reiskosten: als je extra reiskosten maakt voor medische behandelingen of andere noodzakelijke zaken kunnen deze kosten ook vergoed worden. 

Aansprakelijkheid bij letselschade op het werk 

Volgens de wet is de werkgever aansprakelijk voor letselschade op het werk. Behalve bij opzettelijk of bewust roekeloos handelen. Of wanneer de werkgever aan zijn zorgplicht heeft voldaan. Die zorgplicht is streng. Van de werkgever worden veel veiligheidsmaatregelen verwacht. Zo moet de werkgever zorgen voor veilig werkomgeving door het geven van instructies of het ter beschikking stellen van veilig werkmateriaal. 

De rol van een letselschadeadvocaat na een bedrijfsongeval

Een letselschadeadvocaat is gespecialiseerd in het verkrijgen van een schadevergoeding na een bedrijfsongeluk. De advocaat kan je helpen met: 

  • Het vaststellen van de aansprakelijkheid: wie is er verantwoordelijk voor het ongeval? Wat is er fout gegaan?
  • Het verzamelen van bewijs en medische documenten. 
  • Het vinden van de juiste verzekeraar en onderhandelen met verzekeringsmaatschappijen om een passende schadevergoeding te krijgen. 
  • Het voeren van juridische procedures, indien nodig, om jouw rechten te beschermen. 

Waarom kiezen voor een letselschadeadvocaat? 

Het claimen van letselschade kan complex zijn, vooral als er sprake is van langdurige of blijvende schade. Een ervaren letselschadeadvocaat weet hoe hij de juiste stappen moet ondernemen en kan jou helpen bij het verkrijgen van de best mogelijke schadevergoeding. 

Onze advocaten hebben jarenlange ervaring in het recht van letselschade en zijn goed thuis in de specifieke regels en wetten rondom verkeersongevallen. Wij begrijpen de impact die een ongeval op jouw leven kan hebben en wij staan naast jou om ervoor te zorgen dat jouw rechten worden beschermd. 

Hulp nodig bij het verhalen van jouw schade door een arbeidsongeval?

Als een verzekeraar of aansprakelijke partij jouw schade moet vergoeden, dan geldt dat ook voor de advocaatkosten. Onze hulp is in dat geval voor jou kosteloos. Neem daarom gerust contact met ons op. Nu contact leggen kan door te bellen naar 050-2110836, een e-mail te sturen naar info@vyvre.nl of het invullen van onderstaand contactformulier. Dat kan ook ’s avonds of in het weekend. Zo snel mogelijk neemt een advocaat van ons contact met je op over het vervolg en de mogelijkheden. 

Contact