Letselschade door een medische fout 

Een medische fout kan ernstige gevolgen hebben voor jouw gezondheid en jouw leven. Of het nu gaat om een verkeerde diagnose, een operatie die niet goed is uitgevoerd of het niet correct behandelen van een aandoening: de impact kan ingrijpend zijn. Als je slachtoffer bent van een medische fout heb je mogelijk recht op een schadevergoeding. Als letselschadeadvocaat helpen wij jou graag om jouw recht te halen.  

Wat zijn medische fouten? 

Een medische fout is een gebeurtenis waarbij de zorg die je ontvangt niet voldoet aan de zorg die redelijkerwijs verwacht mag worden. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van: 

  • Fouten in de diagnose: het niet juist stellen van een diagnose of het missen van een belangrijke aandoening. 
  • Fouten tijdens een medische behandeling: vergissingen tijdens een operatie of het geven van verkeerde medicatie. 
  • Verkeerde medische procedures: onjuiste of onvolledige behandelingen die leiden tot extra gezondheidsproblemen. Bijvoorbeeld als er onterecht is afgeweken van een protocol. 
  • Niet juist geïnformeerd (informed consent): wanneer je niet juist bent geïnformeerd over mogelijk complicaties, die vervolgens optreden, en anders zou hebben besloten wanneer je wel juist zou zijn geïnformeerd.  

Aansprakelijkheid bij medische fouten 

Het ziekenhuis of de behandelend arts kan onder omstandigheden aansprakelijk gehouden worden voor de medische fout. Daarvoor moet worden aangetoond dat de arts niet heeft gehandeld met de zorgvuldigheid die van een bekwaam arts verwacht mag worden. Dit betekent dat de bewijslast dat de arts een fout heeft gemaakt op jou rust.  

Er is daarbij een belangrijk verschil tussen een complicatie en een fout. Een complicatie is een bekend (en besproken) risico dat kan optreden bij het ondergaan van een behandeling. Als een complicatie optreedt, dan is dat voor jou erg vervelend. Het is alleen geen fout van een arts, maar een risico dat met een medische behandeling gepaard gaat. 

Een fout is een toerekenbare tekortkoming. De juridische maatstaf is dat de arts of zorgverlener niet heeft gehandeld zoals verwacht mocht worden van een redelijk bekwaam en redelijk handelend vakgenoot onder vergelijkbare omstandigheden.  

Wanneer er iets verkeerd is gegaan, dan betekent dit niet meteen dat het ook verkeerd is gedaan door jouw arts. Alleen in het laatste geval kun je met succes een arts aansprakelijk houden.  

Wat kun je zelf doen na een medische fout?  

Ben je ontevreden over de medische behandeling die je hebt gehad? Of heb je vragen over gemaakte keuzes of de uitkomst, die anders is dan je had verwacht? Vraag een gesprek aan met jouw zorgverlener. In een gesprek kun je ook vragen hoe jouw zorgverlener zelf aankijkt tegen de behandelingen.  

De rol van een letselschadeadvocaat 

Een letselschadeadvocaat is gespecialiseerd in het verkrijgen van een schadevergoeding voor medische fouten. De advocaat kan je helpen met: 

  • Het vaststellen van de aansprakelijkheid: is sprake van een medische fout? Zo ja, wie is daarvoor verantwoordelijk te houden?
  • Het verzamelen van bewijs. Dit kan onder andere bestaan uit jouw medisch dossier, maar ook het onderbouwen van de geleden en toekomstige schade.
  • Het onderhandelen met verzekeringsmaatschappijen om een passende schadevergoeding te krijgen.
  • Het voeren van juridische procedures, indien nodig, om ervoor te zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt. 

Waarom kiezen voor een letselschadeadvocaat? 

Het claimen van letselschade kan complex zijn, met name wanneer sprake is van langdurige of blijvende schade. Een ervaren letselschadeadvocaat weet hoe hij de juiste stappen moet ondernemen en kan je helpen bij het verkrijgen van een maximale schadevergoeding. 

Onze advocaten hebben jarenlange ervaring in het recht van letselschade en zijn zeer goed thuis in de specifieke regels en wetten rondom medische fouten. Wij begrijpen dat een medische fout een forse impact op jouw leven kan hebben. Daarom staan wij naast jou om ervoor te zorgen dat jouw rechten worden gewaarborgd. 

Wat is de eerste stap?  

Is nog niet duidelijk of er sprake is van een fout of een complicatie? Dan is dat niet alleen een juridische vraag, maar ook een medische vraag. Het is daarom bijna altijd raadzaam om eerst een medisch advies in te winnen en niet meteen een aansprakelijkstelling te versturen. Ons kantoor heeft korte lijnen met verschillende medisch adviseurs. Wij kunnen je helpen om een advies te verkrijgen. Zo kunnen wij de haalbaarheid beter beoordelen. Aan het inwinnen van medisch advies zijn kosten verbonden.  

Wanneer uit het medisch advies blijkt dat een fout is gemaakt kunnen wij helpen met het opstellen van een aansprakelijkstelling.  

Juridische bijstand nodig na een medische misser?  

Als een verzekeraar of aansprakelijke partij uw schade moet vergoeden, dan geldt dat ook voor de advocaatkosten. Onze hulp is dan voor jou kosteloos. Neem contact met ons op. Nu contact leggen kan door te bellen naar 050-2110836, een e-mail te sturen naar info@vyvre.nl of door het invullen van onderstaand contactformulier. Dit kan op elk moment van de dag. Ook ’s avonds of in het weekend. Zo snel mogelijk neemt een advocaat van ons kantoor contact met je op over het vervolg en de verdere mogelijkheden. 

Contact